Rony Smolar – Israel-uutisviikko 13.12.2021
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Israelin lisäksi koko Lähi-itä seuraa paraikaa toissa viikolla Itävallan Wienissä käynnistyneitä ja välillä katkenneita Iranin kansainvälisiä ydinohjelmaneuvotteluja. Syy nytkähtelevästi käytäviin neuvotteluihin on se, että iranilaiset neuvottelijat ovat välillä palanneet kotiin saamaan lisäohjeita sekä päivittämään neuvottelutaktiikkaansa. Sen lisäksi on käynyt selväksi, että toisena neuvotteluosapuolena olevat YK:n Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata sekä Saksa eivät ole olleet tyytyväisiä neuvottelujen etenemiseen.
Irania on arvosteltu maan asenteesta, sillä se ei suostu neuvottelemaan ydinaseeseen tähtäävästä politiikastaan, ellei Yhdysvallat ja sen kumppanit ensin luovu sille asetetuista talouspakotteista. Tuo asetelma näytti lukkiuttaneen neuvottelujen ensimmäisen kierroksen, kunnes Iran yllättäen ilmoitti palaavansa takaisin neuvottelupöytään.
Huomioitavaa on, ettei Yhdysvallat istu Wienissä kokouspöydässä, vaan seuraa neuvotteluja sivuhuoneesta. Järjestely johtuu Yhdysvaltojen ja Iranin tulehtuneista suhteista.
Neuvotteluista tiedetään toistaiseksi se, että ilmapiiri on niissä kuvattu jännittyneen hermostuneeksi, kun Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se suostu Iranin ajanpeluuseen ja uhmakkuuteen ja että neuvotteluille annettu takaraja on pian umpeutumassa. Iranille on painotettu, ettei neuvotteluihin ole varattu loputtomasti aikaa, kun maa on samanaikaisesti todettu kiihdyttäneen atomiaseeseen tarvittavan uraanin rikastamista.
Ulkoministeri Antony Blinken totesi, ettei ole syytä optimismiin, kun Iran ei tunnu suhtaututuvan neuvotteluihin vakavasti. Ranska taas kuvasi Iranin neuvotteluissa esittämää vastatarjousta täysin epärealistiseksi. Myös Venäjä on peräänkuuluttanut Iranilta vakavampaa asennetta.
Neuvottelijoiden niskaan hengittää myös Israel, joka on ilmoittanut, ettei se odottaisi neuvottelutulosta enää kovinkaan pitkään, vaan on turvallisuutensa varmistamiseksi uhannut iskeä Iraniin.
Israelin uskotaan ydinohjelman viivyttämiseksi tehneen Iranissa jo vuosia salaisia operaatioita, joissa mm arkaluontoisia tietokoneohjelmia on sabotoitu, minkä lisäksi maassa on sattunut outoja onnettomuuksia, paloja, räjähdyksiä ja salamurhia. Viimeksi toissa viikolla Iranin Natanzin ydinlaitoksessa tapahtui oudoissa olosuhteissa räjähdys ja tulipalo, minkä lisäksi iranilaisella laivatelakalla valmistamassa ollut laivaston sota-alus kaatui yllättäen kyljelleen.
Israelin liipaisin on viime aikoina ollut herkässä ja vaikka Israel ei virallisesti ole myöntänyt osuuttaan kaikkeen tapahtuneeseen, niin viime viikolla Syyrian Välimeren rantakaupungin Latakian satamaan kohdistunutta ilmaiskua pidetään Israelin tekemänä. Siellä kohteina olivat viikkoa aikaisemmin satama-alueelle kuljetetut merikontit, joiden kerrotaan olleen Israelin tiedustelun seurannassa lähtömaasta Iranista asti. Niissä tiedettiin kuljetetun ohjuksia ja muuta aseistusta Libanonista käsin Israelia vastaan toimiville Hizbollahin liittolaisjoukoille.
Latakia on nähty poikkeuksellisena ja hyvin arkaluontoisena iskun kohteena, sillä lähettyvillä sijaitsee Venäjän kaksi sotilastukikohtaa, joiden ilmatilaa valvoo venäläinen ohjuspuolustusjärjestelmä. Koska järjestelmä ei estänyt ilmahyökkäystä, on oletettu Israelin toimineen siinä yhteisymmärryksessä Venäjän kanssa. Onhan Syyriassa olevat venäläisjoukot ottaneet tavaksi ummistaa silmänsä, kun Israelin ilmavoimat ovat iskeneet Syyriassa sijaitsevia iranilaisia asemia ja asekuljetuksia vastaan.
Tuo asetelma on seurausta Israelin johdon hyvistä suhteista presidentti Vladimir Putinin kanssa. Mutta tämänkertaista iskua pidettiin Venäjällä niin vaarallisena, että Putin päätti lähettää ulkoministerinsä Sergei Lavrovin Israeliin.
Aluksi Moskovasta ilmoitettiin Lavrovin saapuvan eilen sunnuntaina keskustelemaan pääministeri Naftali Bennettin kanssa, mutta tämä oli jo sopinut ensivierailustaan Persianlahden Arabiemiraatteihin, missä tapaa kruununprinssi Sheikki Mohammed bin Zayedin.
Uutta ajankohtaa ei Lavrovin vierailulle ole ilmoitettu, mutta sen uskotaan lykkääntyvän, kunnes tilanne Iranin kanssa käytävissä neuvotteluissa on selkiytynyt.
Myös puolustusministeri Benny Gantz on viime päivinä jatkanut neuvottelujaan amerikkalaisen sotilasjohdon kanssa Washingtonissa. Lehtitietojen mukaan Gantz luovutti liittolaiselle Irania koskevia tiedustelutietoja ja keskusteli maiden ilmavoimien yhteisistä pitkänmatkan taisteluharjoituksista siltä varalta, ettei Iranin kanssa päästäisi neuvotteluratkaisuun. Kummatkin maat ovat ykskantaan toistaneet, etteivät salli Iranille ydinasetta ja siksi taisteluharjoitusten toivotaan viestittävän Iranille liittolaisten olevan tosissaan.
Israel on jopa uhannut iskeä ilman Yhdysvaltoja yksin ja sitä näyttää tukevan myös israelilaisten yleinen mielipide. Nimittäin Israelin demokratian tutkimuslaitoksen IDI:n kyselyn mukaan vastaajista hieman yli puolet kannattaa Israelin toimia yksin varsinkin, kun Iranin havittelema ydinpommi nähdään uhkana maan olemassaololle.
Onhan Israel ainoa valtio maapallolla, jota julkisesti on uhattu tuholla, kuten Iranin johto on toistuvasti julistanut. Siksi Israelin mahdollisen iskun ei pitäisi tulla maailmalle yllätyksenä.
Israelin turvallisuushuolien ollessa myös lähempänä, Gazan rajalla, maa on vastikään saanut siellä valmiiksi suurisuuntaisen turvallisuusaita-projektinsa. Mediassa on esitelty 65 kilometriä pitkää ja kuusi metriä korkeata ”teräsmuuriksi” nimettyä aitarakennelmaa, jonka pystyttämiseen meni kolme ja puoli vuotta ja maksoi lähes miljardi euroa.
Tunnelikaivausten kautta Gazasta Israelin puolelle tapahtuvia soluttautumisia estämään on aidan myötä jopa kymmeniä metrejä maapinnan alle rakennettu betoniesteitä, joihin on uponnut kolme miljoonaa kuutiometriä betonia ja koko rakennelmaan yhteensä 140.000 tonnia rautaa ja terästä. Rakennelma käsittää myös herkkiä sensoreita, kameroita, tutkia sekä vartiotorneja.
Rauhattomuudet ovat edelleen jatkuneet Jerusalemin alueella, missä kolmen viikon aikana on tapahtunut neljä terrori-iskua israelilaisia vastaan. Niiden tekijöiksi on paljastunut palestiinalaisnuoria, jopa viimeisin oli koulumatkallaan ollut nuori palestiinalaistyttö, joka iski pitkän veitsen lastensa kanssa kadulla liikkuneen juutalaisnaisen selkään. Onneksi paksut talvivaatteet vaimensivat iskua ja nainen selvisi.
Palestiinalaisnuorten ajautuminen terrorismiin on saanut niin Israelin kuin palestiinalaisviranomaiset paneutumaan tähän ilmiöön, joka ei näytä järjestäytyneeltä terrorismilta, vaan hetken mielijohteesta johtuvana käyttäytymisenä.
Muutaman viikon tutkimukset kertovat käyttäytymisen taustalla olevan epätoivoisten palestiinalaisnuorten tuntema epävarmuus tulevaisuudestaan, toimettomuus ja työttömyys sekä taloudellinen turvattomuus. Palestiinalaishallinnon tutkimuksissa on ilmennyt palestiinalaisnuorista enemmistön, mukaan lukien opintonsa päättäneiden, olevan vain satunnaisissa työsuhteissa, joista heille ei koidu sosiaalisia etuuksia, mikä on lisännyt turvattomuutta.
Palestiinalaisnuoret eivät myöskään näe hyvin korruptoituneessa yhteiskunnassa etenemisen mahdollisuuksia ja siten löytävät itsensä sosiaalisen median houkutuksissa, missä mm radikaalit terroristiset toimijat vaanivat. Tosin he pian joutuvat Israelin ja palestiinalaisviranomaisten yhteistyössä tapahtuvan tarkkailun kohteiksi, mutta jotkut saattavat sen myös välttää ja siten ovat tihutyön ja terrorismin polulla.
Tällaisia pidetään tikittävinä aikapommeina, jotka useimmiten aktivoituvat Israelin turvallisuusjoukkojen läheisyydessä, mutta viime aikoina kohteiksi ovat joutuneet myös viattomat siviilit. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ennalta arvaamattomat yksittäiset iskut ovat korvanneet menneiden vuosien ja vuosikymmenien pommein tehdyt tuhoisat itsemurhaiskut.
Tilanteen rauhoittamiseksi Israel harkitsee paraikaa työmarkkinoidensa lisää avaamista palestiinalaisille, sillä Gazan rajalla tämä on viime aikoina toiminut.
Kuten raporteissani olen kertonut, niin tänään päivälleen kuusi kuukautta sitten muodostettu pääministeri Bennettin hallitus on perustamisestaan lähtien joutunut kamppailemaan samanaikaisesti monella rintamalla. Etäältä seuranneena hänen kahdeksasta hyvin erilaisesta puolueesta koostuva hallitus on parlamentissa nauttimastaan niukkaakin niukemmasta enemmistöstä huolimatta selviytynyt melko hyvin.
Koronapandemian hoito, maan talousasiat sekä turvallisuuskysymykset näyttävät olevan hyvin hallituksen käsissä, mutta siitä huolimatta hallituksen suosio israelilaisten keskuudessa on heikko.
Israelilaisen televisiokanavan julkaisema tuore mielipidekysely osoittaa vastaajista 45%:n suosivan kesällä vaaleissa valtansa menettänyttä Benjamin Netanjahua pääministeriksi, kun taas pääministeri Bennettin nauttima suosio on tuosta vain puolet. Myös kahden vuoden päästä vaihtuvaksi pääministeriksi siirtyvä nykyinen ulkoministeri Jair Lapid nauttii kyselyyn vastanneiden vähäistä suosiota.
Mutta jos vaalit järjestettäisiin nyt, niin lopputuloksena olisi neljässä edellisessä vaalissa tutuksi tullut tasapeli Netanjahun ryhmittymän ja sitä vastustavien välillä. Toisin sanoen, mikään ei vielä puolessa vuodessa ole muuttanut Israelin sisäisiä voimasuhteita.
Bennettin hallituksen vähäisen suosion on uskottu johtuvan Israelin hallituksessa ensimmäistä kertaa mukana olevasta islamistisesta arabipuolueesta, minkä varaan hallitus nyt nojaa. Laaja äänestäjäkunta ei katso suosiolla, että monet aikaisemmin torjutut myönnytykset sekä mittavat tukiaiset maan arabiväestönosalle ovat nyt läpäisseet niin hallituksen kuin parlamentin käsittelyn.
Hallituksen suosiota ovat syöneet myös maan korkeimman uskonnollisen viranomaisen eli päärabbinaatin vallan merkittävä leikkaaminen sekä ortodoksisilta laitoksilta vähennetyt valtionavut.
Ja lopuksi: Israelin talousneuvosto on ennustanut maan väkiluvun seuraavan kolmen vuosikymmenen kuluessa lähes tuplaantuvan 16:een miljoonaan. Siihen vaikuttaa erityisesti ääriortodoksisten juutalaisnaisten korkea syntyvyys eli 6.7 lasta naista kohti.
Saman ennusteen mukaan neljäsosa israelilaisista on vuonna 2050 ääriortodokseja, eli heidän osuutensa väestöstä tuplaantuisi nykyisestä. Juutalaisia olisi tuolloin edelleen n 80% ja arabeja sekä muita vähemmistöjä n 20% väestöstä.
Ortodoksien asutuskeskittymänä säilyy edelleen Jerusalem sekä sen lähiöt, minkä lisäksi uusi asuinalue löytyy lähivuosina maan eteläosasta, jonne on suunnitteilla pääasiassa ortodokseille tarkoitettu uusi kaupunki.
Tutkimus myös ennustaa nopeasti kasvavan väestön muodostavan kasvavia paineita maan asuntopolitiikalle, liikenneverkostolle sekä opetustoimelle, jotka tarjolla olevan pienen maa-alan vuoksi jo ennestään ovat kovalla koetuksella.
Ja aivan lopuksi kauneusuutinen: Israelin Punaisenmeren rantakaupungissa Eilatissa järjestettiin eilen Miss Universum-kauneuskilpailu, missä Suomea edusti tänä vuonna maamme kauneimmaksi valittu Essi Unkuri. Hän kuitenkin karsiutui 16:n kauneimman joukosta, kilpailussa minkä Intian kaunotar voitti.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR