Rony Smolar – Israel-uutisviikko 10.2.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Presidentti Donald Trumpin toissaviikolla julkistaman vuosisadan rauhandiilin vastaanotto on Lähi-idässä ollut odotetun mukainen.

Osapuolista Israel on ollut varovaisen toiveikas ja näkemyserot amerikkalaishallinnon kanssa on toistaiseksi pidetty vakan alla. Vain Israelin tunnetut rauhanaktivistit sekä maan arabiväestö ovat avoimesti tuominneet suunnitelman.

Palestiinalaiset ovat vastustuksessaan osoittaneet mieltään ja ottaneet jopa verisesti yhteen israelilaissotilaiden kanssa. Ainakin neljän palestiinalaisen kerrotaan saaneen surmansa Länsirannalla, missä myös sotilaita on tulitaistelussa haavoittunut.

Vakavampi isku tapahtui Jerusalemissa, missä palestiinalainen ajoi autollaan ryhmään sotilaita, joista 14 loukkaantui. Ajaja pakeni paikalta mutta tavoitettiin myöhemmin. Hän väitti tapahtumaa liikenneonnettomuudeksi. Viime päivinä on myös ollut puukotuksia sekä yksi pommi-isku.

Ja Israelin eteläosiin on edelleen lennätetty Gazasta ilmapalloin kuljetettuja pommeja sekä ammuttu raketteja, joilla on hakeuduttu yhteiseen rintamaan rauhanehdotusta vastaan. Näihin Israel on vastannut pommittamalla aseellisten ryhmien kohteita.

Palestiinalaisten pettyminen Trumpin suunnitelmaan on ennakoitu palauttavan terrorin Israelin kaduille, sillä Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen vuosikymmeniä jatkunut yhteistyö terrorin torjunnassa on nyt vaarassa päättyä.

Israel on tähän saakka melko hyvin voinut luottaa aseistamansa palestiinalaisosapuolen tiukkoihin toimiin, mikä on myös näkynyt terrori- ja muiden väkivaltaiskujen vähenemisenä.

Mutta kuten historia palestiinalaisten kanssa on osoittanut, niin suuria odotuksia seurannut pettyminen on ennenkin purkautunut terrorina, jopa kansannousuna, intifadana.

Näin tapahtui Jasser Arafatin aikana, kun hän kahdesti kieltäytyi hyväksymästä amerikkalaisten ja Israelin sovintoehdotukset eikä suostunut esittämään omaa vastaehdotustaan, minkä pohjalta neuvotteluja olisi voinut käydä. Tyytymättömänä hän näytti sitten vihreätä valoa terrorismille ja kansannousulle ja siihen tilanteeseen näyttävät viime päivien tapahtumat nytkin vievän.

Ja tunnettuahan on, että palestiinalaishallinto maksaa korvauksia ja eläkkeitä terroristeille ja heidän omaisilleen.

”Väkivalta ei tule auttamaan teitä, eivät puukotukset, eivät päälleajot, eivät sala-ampujat eivätkä kansan kiihottamiset väkivaltaan. Me puolustaudumme ja turvaamme oman tulevaisuutemme ja teemme sen joko kanssanne tai ilman teitä”, oli pääministeri Benjamin Netanjahun palestiinalaispresidentille Mahmud Abbasille osoittama viesti. Samalla Israel on lisännyt joukkojaan Jordanjoen länsirannalla.

Suhteet ovat muutenkin vajoamassa pakkasen puolelle, kun Israel ja palestiinalaiset ovat juuttuneet myös keskinäisiin talouspakotteisiin. Se alkoi jo viime syksynä, kun palestiinalaishallinto halusi vähentää riippuvuuttaan Israelin taloudesta päättämällä lopettaa lihakarjan tuonnin. Kun ratkaisua ei neuvottelemalla löytynyt, niin vastavuoroisesti Israel keskeytti vihannesten tuonnin palestiinalaisalueilta.

Tilanne on tuosta kiristynyt ja eilen Israel päätti rajoittaa, jopa estää, kaiken viennin palestiinalaisalueilta Jordaniaan, jonka vastaista rajaa Israel valvoo. Palestiinalaisille tuo vienti on tärkeä, sillä vihanneksia menee suuret määrät Jordanian kautta mm. Turkkiin ja Persianlahden maihin.

Israelin naapuruussuhteet ovat lähes aina olleet koetuksella, ja maan syntyhistoriasta löytyy useita sovintoehdotuksia, jotka jokin arabiosapuoli ja viimeksi nyt palestiinalaiset ovat torjuneet. Tutuksi on tullut Israelin pitkäaikaisen ja sanavalmiin entisen ulkoministerin Abba Ebanin lausahdus: ”Palestiinalaiset eivät milloinkaan jätä käyttämättä tilaisuutta olla pääsemättä sopuun Israelin kanssa.”

Tämän viimeisimmän rauhansuunnitelman yhtenä arkkitehtinä toiminut ja sitä lähes kolme vuotta valmistellut presidentti Trumpin vävy Jared Kushner on selvästi ollut harmissaan palestiinalaisjohdon kielteisestä asenteesta ja moittinut suoraan presidentti Abbasia syttyneistä väkivaltaisuuksista. Trumpin hallinto oli toivonut Abbasin ajattelevan palestiinalaisten omaa etua, sillä nykytilasta olisi päästävä neuvottelemalla eikä torjumalla.

”Kansainvälinen yhteisö on kyllästymässä asenteeseenne ja mahdollisuudet päätyä tyydyttävään rauhanratkaisuun vähenevät ajan myötä”, totesi Kushner palestiinalaisjohdolle.

Tällä hän viittasi Jordanjoen länsirannalla sijaitsevien israelilaisten siirtokuntien laajentumistarpeisiin, mikä toteutuessaan lopullisesti estäisi yhtenäisen palestiinalaisvaltion muodostumisen. Sen lisäksi pääministeri Netanjahu ilmoitti jokin aika sitten hallituksen liittävän osia Jordanjoen länsirannasta Israeliin mahdollisimman pian. Trumpin hallinto on kuitenkin varoittanut tästä Israelia, sillä se voisi vaarantaa koko rauhansuunnitelman.

Presidentti Abbas, joka on toistuvasti ennustanut rauhansuunnitelman lopulta päätyvän historian kaatopaikalle, on uhmakkaana lähtenyt haastamaan presidentti Trumpin ehdotusta ja aikoo huomenna YK:n turvallisuusneuvostossa osoittaa siitä löytyviä kansainvälisiä lakeja loukkaavia kohtia.

Palestiinalaiset ovat selvästi aikeissa tuoda Trumpin suunnitelma laajemman huomion kohteeksi Turvallisuusneuvoston käsittelyyn, vaikka Yhdysvaltojen veto-oikeus ja kyseenalainen laajempi kannatus hyvin todennäköisesti vesittävät Abbasin aikeet.

Arabimaat ovat olleet yllättävän vaitonaisia Yhdysvaltain suunnitelmasta ja ovat välttäneet arvostelemasta sitä suoraan. Tosin, juuri hätäkokouksessa koolla ollut 20-jäseninen Arabiliiga totesi amerikkalaissuunnitelman sisältävän myös myönteisiä kohtia, mutta rauhaa se ei liigan mielestä edistäisi.

Mutta arabimaiden näkemyseroista kertoo se, että turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen, demokraattisen hallinnon viime vuosina omaksunut Tunisia, on kutsunut edustajansa YK:sta kotiin, kun tämän oma-aloitteisesti muotoilema palestiinalaisia voimakkaasti tukeva ja rauhansuunnitelmaa tuomitseva päätöslauselmaehdotus oli paljastunut maan ulkoministeriölle. Se ei olisi palvellut maan etua, todettiin ministeriön tiedotteessa.

Vaaliväsymys on selvästi saanut yliotteen israelilaisista eikä tasan kolmen viikon kuluttua pidettävät kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisällä ole vielä saanut vauhtia vaalitilaisuuksiin. Sateisena ja poikkeuksellisen kylmänä yhä jatkuva talvisää sekä palestiinalaisten väkivaltaisuuksien leviäminen Israelin puolelle näyttävät toistaiseksi vaimentaneen tavallisesti hyvin kiihkeän vaalikampanjoinnin.

Korruptiosyytteet saanut pääministeri Netanjahu pyrkii nyt kuitenkin ottamaan julkisuudesta kaiken irti, sillä vaalimenestyksen esteenä pidetään hänen joutumisensa kohta vaalien jälkeen oikeuden eteen puolustautumaan korruptiosyytöksiltä. Siinä tilanteessa hänen ei katsota olevan sopiva johtamaan maata, minkä uskotaan vaikuttavan äänestäjien valintoihin.

Se ei kuitenkaan ole rajoittanut Netanjahun korkean profiilin matkailua ja tapaamisia eri valtionjohtajien kanssa. Viime viikolla hän yllättäen vieraili afrikkalaisvaltiossa Ugandassa, missä hän presidentti Yoweri Musevenin kanssa keskusteli maiden suhteista. Esillä oli mm. Ugandan aikomus avata maan suurlähetystö Jerusalemiin, mikä nähtäisiin Netanjahun diplomaattisena voittona.

Ehkä merkittävämpi tapaaminen Netanjahulla oli muslimivaltion Sudanin johtajan Abdel Fattah al-Burhanin kanssa, joka presidentti Musevenin kutsusta oli saapunut tapaamaan Netanjahun. Tapaamista on kuvattu merkittäväksi, sillä Sudan on tunnetusti ollut Israelin kiivas vastustaja.

Tämän diplomaattisen avauksen taustalla uskotaan olevan Sudanin pyrkimys irrottautua terrorismia tukevista rosvovaltioiden joukosta ja lähestyä länsimaita ja erityisesti Yhdysvaltoja ja siihen hän tarvitsisi Netanjahua.

Mutta myös maiden kahdenväliset suhteet olivat esillä ja kahden tunnin keskustelujen päätteeksi Netanjahu ja al-Burhan sopivat maidensa suhteiden normalisoinnin aloittamisesta.

Mutta lähestyvät vaalit ovat näkyneet useissa mielipidemittauksissa, joista käy ilmi myös äänestäjien kärsivällisyyden takarajan lähestyminen. Nimittäin, maata vaivanneen pitkän vaalikierteen halutaan vihdoin katkeavan ja päätyvän selvän enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Viimeisin mielipidetiedustelu kertoi tämän selvästi, kun vastaajista 42% oli kahden pääpuolueen, oikeiston Likudin ja keskustan Sini-valkoisen sekä lähinnä apupuolueena pidettävän Kotimme Israel-puolueen muodostaman hallituksen kannalla. Tämä yhdistelmä toisi sille 77 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa Knessetissä. Samalla se rauhoittaisi pitkään syvässä kriisissä olleen maan poliittisen arjen.

Toisessa kyselyssä keskusta-vasemmisto saisi 59 paikkaa ja oikeistoryhmittymä 53. Tällöin keskusta-oikeistolainen Kotimme Israel-puolue olisi kahdeksalla paikallaan edelleen vaa´ankielen asemassa, kuten se kahden aikaisemman vaalin tuloksena oli ollut. Mutta kun puolue päätti olla liittymättä kumpaankaan pääleiriin, niin se on johtanut kolmeen ennenaikaiseen vaaliin.
Mutta kuka olisi seuraavan hallituksen muodostaja, ehkä joku muu kuin Netanjahu, Israelissa pohditaan.

Mielipidemittauksessa sopivimpana pääministerivaihtoehtona vastaajista 44% piti Benjamin Netanjahua, opposition Benny Gantzin kannatuksen ollessa 32%.

Vaikka tässä on selvä ero ja pääministerinä Netanjahu saa ja hankkii itselleen huomattavan paljon julkisuutta, niin edessä oleva oikeudenkäynti korruptiosyytteineen sekä yli vuosikymmenen jatkunut vallassa oleminen ja siitä tiukasti kiinni pitäminen, saattavat lopulta leikata suosiota.

Toisaalta oppositiojohtaja Benny Gantz on poliitikkona kokematon ja vailla äänestäjiin vetoavaa, Netanjahun kaltaista, karismaa.

Israelilaiset tuntuvat kuitenkin kaipaavan nyt muutosta, mikä näkyisi ihmisten arjessa, missä monet peruspalvelut ovat kärsineet valtion budjettiongelmista sekä pitkästä vaalikierteestä.

Ja lopuksi: Israel on onneksi etäällä maapalloa uhkaavasta koronavirusepidemian keskipisteestä Hubein maakunnasta Kiinassa ja tartunnoista on toistaiseksi vältytty. Se on kuitenkin vaatinut viranomaisilta tiukkoja torjuntaratkaisuja, jotka eivät voi olla vaikuttamatta maan talouteen.

Vaikka turismi on Israelin kansantalouden yksi vetureista, niin talvi ei ole matkailun sesonkiaikaa Israelissa ja siksi päätös keskeyttää kaikki Kiinan lennot ei vielä tunnu tilastoissa. Mutta Israelin, kuten monien muiden valtioiden teollisuusyritykset ovat riippuvaisia kiinalaisista osien valmistajista ja alihankkijoista, jotka nyt pitävät omat tuotantolaitoksensa kiinni.

Toimitusketjun katkeaminen ei voi olla vaikuttamatta erityisesti Israelin teknologiateollisuuteen. Sen lisäksi Israelin rakennusteollisuus on jo pitkään ollut kiinalaisen työvoiman varassa. Uuden vuoden viettoa kotimaahansa matkustaneet kiinalaiset eivät ole voineet palata ja siksi monet rakennustyömaat ovat hiljentyneet. Turvallisuussyistä kun tilalle ei ainakaan toistaiseksi ole voinut palkata palestiinalaisia.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar