Pyhäkoulu on kivijalka!
Pyhäkoululla on pitkä historia, mutta entä nyt? Haasteeksi on tullut perheiden yliharrastaminen.
Ensimmäisiä lauluja, jonka opin Pelastusarmeijan pyhäkoulussa alle kouluikäisenä, on: ”Mull on kruunu luona Jumalan, aarre pukuvalkea, Jeesus, jota rakastan, enkelit ja pyhät siellä odottavat. Missä enkelit odottavat, enkelit odottavat, enkelit odottavat, siellä riemuvirsi soi! Missä enkelit odottavat, tervehtien mua siellä.”
Raamatun tapahtumat ja opetukset ovat innoittaneet minua historiallisuudellaan ja jännittävyydellään. Tahdoin kuulla ja tietää enemmän, ja niinpä aloin lapsena käydä sunnuntaisin klo 9 sisar Inkerin pyhäkoulussa. Meitä oli paljon. Muutaman vuoden kuluttua sisar Inkeri pyysi minua apuopettajaksi ja myöhemmin, kun ryhmä jaettiin kahtia, sain oman opetusryhmän. Tämä oli mahtava luottamuksen osoitus nuorelle. En ollut vielä käynyt rippikoulua.
Vuosien varrella, mm. pyhäkoulun myötä, minua valmistettiin vaativaan, monipuoliseen ja rikkaaseen ammattiin, jossa sain toteuttaa syntymälahjaksi minulle annettuja taitoja ja tietoja.
Tätä samanlaista näkyä ja luottamusta olen tahtonut osoittaa monille lapsille ja nuorille vuosikymmenien aikana.
Kristillisen kasvatuksen vastuu mielestäni on ensisijaisesti perheillä, kun päiväkodeissa ja kouluissa ei hartaushetkiä juuri vietetä. Nyt on korkea aika seurakuntien ja kristillisten yhteisöjen satsata pyhäkouluun. Laulujen ja kertomuksien kautta Jumala ja Raamatun opetukset tulevat tutuiksi. Siitä pyhäkoulussa on kyse. Tärkeintä on sanoma.
Tietyt asiat pysyvät. Lapset ovat samanlaisia kuin ennenkin, iloisia ja helposti innostuvia. Tarrat ja raamatunaiheiset sarjakuvalehdet, joita jaetaan joka kerralla Temppeliaukion pyhäkoulussa, ovat lasten mieleen.
Minulta kysyttiin, mikä saa jo eläkkeellä olevan nuorisotyönohjaajan toimimaan vapaaehtoisena pyhäkoulunopettajana. Toimin Kallion seurakunnassa jonkin aikaa. Nyt toimin kotikirkossani Temppeliaukiolla ja Radio Patmoksessa. Sain aikanaan paljon pyhäkoulusta, pohjan elämälle. Nyt tahdon edelleen tehdä Raamatun kertomukset tutuiksi, sekä kertoa Jeesuksesta, lasten parhaasta ystävästä. Jeesus sanoo: ”Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa. Sallikaa lasten tulla minun tyköni älkääkä estäkö heitä.”
Pyhäkoulun kulku Temppeliaukiolla on lyhyesti seuraava: kellon soitto, kynttilän sytytys, alkulaulu, rukous, laulu, vanhan kertaus, laulu, päivän kertomus, muistolauseena Raamatun kohta, ylistyslaulu, tekstin luku, Isä meidän -rukous ja siunaus, loppulaulu, kynttilän sammuttaminen ja kellon soitto.
Pyhäkoulun jälkeen on mahdollisuus siirtyä kirkkosaliin, jossa lapset voivat osallistua ehtoolliselle ja kirkkokahville vanhempien kanssa.
Radio Patmoksessa luen Raamatun kertomuksia lapsille ja lapsenmielisille sunnuntaisin klo 8. Ohjelma lähetetään toisen kerran maanantaisin klo 20:30, Oletko kuunnellut?
Ohjelmasarja alkoi syyskuussa 2019, syksyn aikana olen käynyt lävitse Uutta ja Vanhaa Testamenttia. Radio-opetuksissa minulla on apuna Raamattu ja Raamattu kuvina -kirja. Kirjan on julkaissut WSOY. Kirjan on toimittanut Ralph Kirby. Sen on suomentanut, tarkistanut ja esipuheen kirjoittanut Martti Simojoki. Esipuheessaan Martti Simojoki lainaa Martti Lutheria: ”Raamattu on kuin valtava ja syvä metsä, täynnä kaikenlaisia puita, joissa on monenlaisia helmiä.”
Kirja on lasten, nuorten ja vanhempien yhteisesti luettava kirja. Toivon, että pyhäaamun opetushetket antavat sinulle tuoreen ja uudistavan tuokion Jumalan puutarhasta ja innoittavat sinua lukemaan Raamattua.
Huomioita pyhäkoulun tilanteesta Helsingissä:
”Helsingin Uutiset” uutisoi vuonna 2012, että lapset hupenivat Helsingin pyhäkouluista. Lasten pyhäkoulujen suosio on laskenut Helsingissä vuosikymmenessä huomattavasti. Kymmenen vuotta sitten Helsingin tasolla tilastoitiin toista tuhatta pyhäkoululaista. Tänään voidaan puhua vain sadoista pyhäkoululaisesta, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän varhaiskasvatuspastori Arto Helle. Perinteinen pyhäkoulu sinnittelee yhä päiväkodeissa, kirjoitettiin vuonna 2015.
”8-vuotiasta poikaa pahoinpideltiin pyhäkoulussa. Asiaa on selvitelty sekä seurakunnassa että koulussa.” uutisoi Iltalehti 1.11.2019.
Aiheet, jotka on radioitu syksyn ja alkutalven aikana:
Uuden Testamentin aiheet: Jeesus kutsuu ensimmäiset opetuslapset, Jeesus 12-vuotiaana Jerusalemissa, Jeesus ja Johannes Kastaja, Jeesuksen kaste ja Jeesus kiusattuna, ihmisten kalastaja, tutustumme Genessaretinjärveen opetuslasten kalastuspaikkana, Genessaretinjärvellä sattuu ja tapahtuu, veden päällä käveleminen, Jeesus maksaa temppeliveron, myöhemmin tapahtunut. Tämän kerran aihe on kohtaamisia, Jeesuksen ensimmäinen tunnusteko, jolla on kotoisat puitteet, Nikodeemus, Nainen lähteellä, Virkamiehen poika, Betesdan ihme, Nasaret kieltää Jeesuksen, Tavallinen parantaja, Taivaallinen parantaja, Vuorisaarna Jeesuksen opetuksia; Jeesus parantaa pitaalisen; Rampa ja hänen ystävänsä; Oikea uskonto; Roomalaisen usko; Lesken poika; Hän parantaa mykän miehen; Jeesuksen oikea perhe; Jairuksen tytär; Pietari tunnustaa uskonsa; Jeesuksen kirkastuminen; ”Auta minun epäuskoani”; Ukkosen jylinän pojat; Laupias samarialainen; Suurin Jumalan valtakunnassa; Jeesus heidän keskellänsä; Jeesus Foinikiassa; Kiittämätön palvelija; Jeesus nuhtelee fariseuksia; Vertaus ohdakkeista; Taivasten valtakunta; Profeetan syntyminen; Maria saa viestin; Joulunajan tapahtumat: enkelit, paimenet, tietäjät; Herodes-pako Egyptiin; Tapahtumia – kohtaamisia, Jeesuksen toiminnan vaiheita; Haudoissa asuva riivattu mies; Jeesuksen seuraamisen hinta; Maailman valkeus; Syntinen nainen; Sokeana syntynyt; Martta ja Maria; Sapattina parantaminen; Palvelijat Herraansa odottamassa; Minä ja Isä olemme yhtä; Jeesus puhui vertauksin: Kylväjävertaus, Siemen ja maaperä; Tyhmä ja viisas rakentaja; Rikas mies; Maaliset murheet; Vuorisaarna = Jeesuksen pitämä puhe vuorella; Isä meidän rukous, Kadonnut lammas, Kadonnut raha, Tuhlaajapoika, Valitus Jerusalemin tähden, Oikea opetuslapsi; Rikas mies ja köyhä; Jeesus ja lapset; Kuka on suurin; Sakkeuksen tarina; Ylpeät ja nöyrät; Rikas hallitusmies; Työmiehet viinitarhassa; Lesken ropo; Suurin käsky; Vertaus leivisköistä; Kymmenen pitaalista.
Vanhan Testamentin aiheet: Maailman luominen; Eedenin paratiisi; Kain ja Aabel; Vedenpaisumus; Baabelin torni; Aabraham kansakunnan isä; Aabraham ja Iisak; Iisak ja Rebekka; Iisakin kaksospojat; Jaakobin Uni; Jaakobin perhe; Joosef unennäkijä; Joosef vankeudessa; Egyptin hallitusmiehenä; Joosef antaa anteeksi veljilleen; Mooses, ruhtinas ja paimen; Pääsiäinen; Punainen meri; Jumala antaa Moosekselle kymmenen käskyä; Maa, joka vuotaa maitoa ja mettä; Jerikon valloitus; Voitokas sotajoukko; Sortajan kuolema; Gideon vapauttaa Israelin; Simsonin tarina; Ruut; Profeetta Samuel; Saul valitaan kuninkaaksi; Joonatan ja filistealaiset; Daavid lammaspaimenena; Daavid ja Goljat; Saulin kateus; Saulin kuolema; Jerusalemin valloitus; Kuningas Daavid; Daavid ja Mefiboset.
Liisa Siikanen
Lue ohjeet kommentoinnille