Patmos-blogi

Päätoimittajan verkosta: Israelin vaalit kierros # 3

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen perustaja ja em. päätoimittaja (2023), sekä Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

Päätoimittajan ilon aiheena ovat lukuisat julkaisut, uutisraportit sun muu niin printti- kuin nettimuotoinen tiedotus, jota kaltaisilleni syötetään paljon.  Pitempään jatkuneen blogipalstalta poissaolon jälkeen – aiheutuen mm. arkisto- ja kirjastojärjestelyistä johtuneesta työmäärästä ja tusinasta muusta syystä – kevään tulo valtuuttaa jälleen tekstin tekoon.  Uutena ilmiönä tämä  Päätoimittajan verkko, jossa tuota alussa mainittua materiaalia, perattuna ja joskus käännettynäkin, voi tarjota lukijalle.  Israelissa laukaistaan kolmas vaalikierros; siitä ensi viikolla näilläkin palstoilla löytyy luettavaa ja Radio Patmoksessa kuunneltavaa.  Nyt tarjolla oleva materiaali on kooste ortodoksisen juutalaisuuden piirissä vaikuttavien merkittävien Raamatun profetiaa käsittelevien oppineitten ajatuksista ja odotuksista.  Jotkut tekstit ovat syntyneet kahden vaalikierroksen välissä, jotkut jälkimmäisen vaalin mainingeissa.          

  

Israelin vaalit menevät Sakarjan Messiasta enteilevän profetian mukaan

Kirjoittaja: Adam Eliyahu Berkowitz

 

”Daavidin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen, Naatanin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen” (Sak. 12:12).

Tarina alkoi viime toukokuussa, kun Netanjahun niukkaenemmistöinen koalitiohallitus kaatui sen jälkeen, kun puolustusministeri Avigdor Lieberman veti puolueensa, Jisrael Beiteinun hallituksesta. Ennenaikaiset vaalit järjestettiin huhtikuussa, ja pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue saavutti niukan voiton. Heidän tehtäväkseen annettiin koalition muodostaminen, mutta myönnettyjen 28 päivän ja kahden viikon rajoissa Netanjahu ei kyennyt muodostamaan hallitusta. Tämä oli ensimmäinen kerta Israelin historiassa, kun koalition muodostamiseen nimetty puolue epäonnistui tehtävässään. Uudet vaalit määrättiin pidettäväksi 17. syyskuuta.

Knessetissä on 120 paikkaa. Paikan saadakseen puolueen täytyy saada vähintään 3,25 % annetuista äänistä. Ja puolue, joka saa vähintään 61 paikkaa, johtaa hallitusta. Viime viikkojen kiihkeät mielipidetutkimukset ennakoivat, ettei sen paremmin Likudilla kuin sitä vastustavalla, entisen Israelin armeijan komentajan Benny Gantzin johtamalla Sininen ja valkoinen -puolueella ollut etulyöntiasemaa. Vaaleihin osallistui 31 puoluetta, ja jo mielipidekyselyt viittasivat siihen, ettei kummankaan näistä puolueista ole helppo muodostaa 61 paikan koalitiota, joka antaisi sille enemmistön Knessetissä.

Mystikkorabbi ennusti 40 vuotta sitten: vaalit pidetään, mutta hallitusta ei synny.

Kesäkuussa Breaking Israel News raportoi rabbi Yitzhak Kadurin lausumasta  ennustuksesta. Syvästä hurskaudestaan tunnettu rabbi Kaduri oli Bagdadista kotoisin oleva kabbalisti. Neljäkymmentä vuotta sitten muuan tuolloin nuori  rabbi Eliyahu Merav piti rabbi Kaduria hengellisenä oppaanaan.

”On erittäin tärkeää ymmärtää tällaiset asiat niiden oikeassa kontekstissa”, rabbi Merav totesi. ”Rabbi Kaduri puhui vähän, ja siksi oli erittäin tärkeää ymmärtää tarkalleen, mitä hän tarkoitti. Eräänä päivänä hän otti vastaan kysymyksiä ja joku kysyi, milloin Moshiach (Messias) saapuisi ja olisiko olemassa joitain merkkejä, jotka edeltäisivät hänen saapumistaan. Rabbi vastasi: ’Kun pidetään vaalit, ja hallitusta ei synny.’”

Rabbi Merav totesi, että tuohon aikaan tämä lausunto oli erittäin hämmentävä.

”Se vaikutti ristiriitaiselta”, rabbi Merav sanoi. ”Miten olisi mahdollista, että vaalit järjestetään, mutta hallitusta ei synny? Jos vaalit pidetään, niin niiden jälkeen syntyy hallitus. Asiat yksinkertaisesti ovat näin. Tuolloin kukaan ei ymmärtänyt häntä, mutta näinhän profetian laita on; sitä ei ymmärretä ennen kuin se käy toteen.”     

”Jokaisen poliitikon pääasiallinen tavoite on pysyä vallassa”, rabbi Merav huomautti. ”Uuden vaalikampanjan haluaminen on vastoin heidän luontoaan. Se mitä Israelin politiikassa tällä hetkellä tapahtuu, on ennennäkemätöntä, se on vastoin tervettä järkeä.”

”Asioiden omituisuudesta huolimatta tajusin, että tilanne oli juuri sellainen kuin miksi rabbi Kaduri oli sen kuvaillut 40 vuotta sitten”, rabbi Merav totesi. ”On olemassa mitsva (Tooran käsky), joka velvoittaa jokaista juutalaista odottamaan milloin tahansa tapahtuvaa Messiaan saapumista. Itse pyrin noudattamaan tätä käskyä, mutta me emme ole sellaisia ihmisiä, jotka etsivät jatkuvasti merkkejä viimeisistä päivistä. Ilman tätäkin meillä on paljon työtä. Jumalan palveleminen ei ole helppoa. Jos on olemassa merkkejä Messiaan välittömästä saapumisesta, niin silloin ne osoittavat meille, että meidän täytyy keskittyä Jumalan tahdon täyttämiseen tavanomaista kiihkeämmin.”
Rabbi Meravin kertomus pyhän miehen ennustuksesta saa entistäkin enemmän painoarvoa, jos tämä ennennäkemätön epäonnistuminen hallituksen muodostamisessa tapahtuu vielä toisenkin kerran.  Niinhän sitten tapahtuikin.

Rabbi Berger: ”Ala-arvoisen” hallituksen täytyy kaatua ennen kuin daavidilainen dynastia voi ilmestyä.

Rabbi Josef Berger, Siionin vuorella sijaitsevan kuningas Daavidin muistohaudan rabbi ja kuningas Daavidin suora jälkeläinen huomautti, että on profetoitu, että epäonnistuminen uuden hallituksen muodostamisessa edeltää Messiasta tuloa.

”Daavidilainen dynastia perustetaan vasta sen jälkeen, kun tämän ’ala-arvoisen’ hallituksen taival on päättynyt”, rabbi Berger sanoi Breaking Israel News –uutissivustolle.  Hän lainasi Talmudia: ”Daavidilaista dynastiaa ei perusteta jatkeeksi huonolle hallitukselle. Jos Israelin hallitus ei noudata Tooraa eikä toimi keinona levittää Tooran valoa kaikille kansakunnille, niin sen täytyy ensin epäonnistua, hävitä kokonaan, ja vasta sitten nousee uusi hallitsija, joka perustaa dynastian. 
Tämä on rangaistus, joka sopii kyseiseen rikkomukseen. Jokainen hallitsija, joka halventaa Raamattua, tulee lopulta itsekin halvennetuksi. Näin tapahtui aivan selvästi viime viikolla, kun Netanjahun oli pakko poistua lavalta, koska Hamas tulitti häntä raketeilla”, rabbi Berger sanoi. ”Hallitsija on koko kansakunnan ruumiillistuma eikä hän saa sallia sitä, että häntä tai kansakuntaa häväistään. Mitä presidentti Trump tekisi, jos vihollinen ampuisi häntä raketeilla? Netanjahu vain ryntäsi pois lavalta, eikä rakettihyökkäykseen reagoitu millään konkreettisella tavalla.”

Rabbi Berger totesi, että kyseinen profetia hallituksen kaatumisesta oli haredeille (ääriortodoksit) siinä määrin selvä, että monet heistä päättivät olla äänestämättä vaaleissa.

Rabbi Yekutiel Fish: ”Kahden portin täytyy sortua.” 

Juutalaisen mystiikan asiantuntija ja hepreankielisen blogin ”Sod Chashmal” kirjoittaja, rabbi Yekutiel Fish kertoi Breaking Israel News –julkaisulle, että lopullinen pelastus on hyvin lähellä ja että eräs selvä merkki siitä on, että toiset vaalit eivät tule johtamaan hallituksen muodostamiseen. Hän perusteli tätä yhdellä Talmudin osuudella.

Kisman pojan rabbi Yossin oppilaat kysyivät häneltä, milloin Daavidin poika (Messias) ilmestyy. Ja hän vastasi: Pelkäänpä, että te pyydätte minulta myös merkkiä. Ja he vakuuttivat hänelle, ettei näin tapahtuisi. Silloin hän sanoi heille: Kun tämä portti sortuu, se rakennetaan uudelleen ja koska se sortuu jälleen, se rakennetaan uudelleen ja se sortuu jälleen. Ja ennen kuin se rakennetaan kolmannen kerran, Messias ilmestyy. (Traktaatti Sanhedrin (78a)) 

Rabbi Fish selitti, että sana שער (portti) viittaa hallitukseen ja johtoon, kuten Viidennessä Mooseksen kirjassa todetaan.

Aseta tuomarit ja päällysmiehet eri sukukuntiasi varten kaikkien niiden kaupunkiesi portteihin, jotka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa; he tuomitkoot kansaa oikein (5. Moos. 16:18).

Rabbi Fishin mukaan sana ”portti” siis viittasi Israelin hallitukseen. 
Lisäksi Rabbi Fish ennusti, että toisia vaaleja seuraa Lähi-idässä  sotatilanne.  Tämän ennustuksen Fish sanoi  henkilökohtaisesti myös Netanjahulle.

Vielä yksi ennustus: ”80 vuotta ja sitten Jumala astuu tapahtumiin.” 

Viimeisistä päivistä blogitekstejä kirjoittava Dov Bar Leib huomautti, että jos, kuten suurin osa ortodoksisista kommentaattoreista ennustaa, uutta hallitusta ei synny,  silloin status quo säilyy ja Netanjahu pysyy pääministerinä. 

”Monet profeetat antavat ymmärtää, että Netanjahu tulee olemaan viimeinen johtaja ennen Messiaan saapumista”, Bar Leib totesi viitatessaan Sakarjan kirjan kahdenteentoista lukuun. ”Hänen, joka saa Messiaan ilmestymään, täytyy kuulua Naatanin huoneeseen.” 

Daavidin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen, Naatanin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen” (Sak. 12:12). 

Bar Leib selitti, että tehtyään alijan Puolasta pääministerin isoisä Benzion Mileikowsky muutti perheensä sukunimen Netanjahuksi. Leibin mukaan Messiaan saapumiseen vaikuttavan kansanjohtajan täytyy olla leeviläinen.  Miten tämä liittyy Netanjahuun? Lue seuraava teksti:

”Ennen kuin Likud-puolueen konferenssi pidettiin Safedin kaupungissa vuonna 2011, kukaan ei tiennyt, että Netanjahu on leeviläinen”, Bar Leib selitti. ”Iltapäivärukousten aikana kysyttiin, oliko paikalla ketään leeviläistä, joka voisi lukea kokoukseen sopivan osuuden Toorasta, ja silloin Netanjahu ilmoitti olevansa leeviläinen. Nyt kaikki tietävät sen. On erittäin merkityksellistä, että hän ilmoitti asiasta ensimmäisen kerran juuri Safedissa, joka tarkoittaa ’pitää silmällä’. Kaupunki sai nimensä sen vuoksi, että sieltä avautuu näkymä Ylä-Galileaan, jonka on profetoitu olevan ensimmäinen paikka, jossa Messias paljastetaan.”

Bar Leib piti kolmantena profeetallisena piirteenä ”Siimein huoneeseen” liittyvää uskomusta. 

”Geersonin poika Siimei tuli Benjaminin heimosta, mikä liittää hänet ainakin nimellisesti Netanjahuun”, Bar Leib sanoi. ”Häntä ja hänen jälkeläisiään syytettiin osallisuudesta siihen, ettei kuningas Saul tuhonnut kaikkia amalekilaisia. Osaksi tämän korjasi Siimein jälkeläinen Mordekai. Molemmat heistä olivat lähtöisin Benjaminin heimosta Persiassa.”

”Netanjahu toimii Siimein huoneen lailla vastustaessaan Irania, nykyajan Persiaa ja Amalekin inkarnaatiota”, Bar Leib totesi. Hän huomautti, että vaalit pidettiin raamatullisesti hyväenteisenä päivänä: heprealaisen elul-kuun 17. päivänä.

”Elul-kuun 17. päivä on päivä, jolloin Nooa lähetti kyyhkysen ensimmäistä kertaa ulos arkista”, Bar Leib kertoi. ”Se palasi samana iltana, koska se ei löytänyt itselleen paikkaa, missä lepuuttaa jalkojaan.” 

Bar Leib otti vielä esille erään toisenkin asian, joka tapahtui elul-kuun 17. päivänä tasan 80 vuotta sitten: Hitler tunkeutui Puolaan.      ”Tämän jälkeen kolme miljoonaa puolanjuutalaista murhattiin, koska heillä ei ollut paikkaa, minne paeta, ei paikkaa, missä he olisivat voineet lepuuttaa jalkojaan”, Bar Leib sanoi psalmeja lainaten.  ”Meidän elinpäivämme ovat seitsemänkymmentä vuotta taikka enintään kahdeksankymmentä vuotta; ja parhaimmillaankin ne ovat vaiva ja turhuus, sillä ne kiitävät ohitse, niinkuin me lentäisimme pois. Kuka ajattelee sinun vihasi ankaruutta, sinun kiivauttasi, niin että hän sinua pelkäisi? (Ps. 90:10-11)

”Jumala antoi meille 80 vuotta aikaa saavuttaa pelastus luonnollisilla, jopa poliittisilla keinoilla”, Bar Leib sanoi. ”Nyt Hän on osoittamassa meille, ettei politiikka auttanut ja että Hän itse on ottamassa ohjakset käsiinsä.”     Bar Leib antoi ymmärtää, että vaalien kaksi avainhenkilöä eivät ole lähtöisin kummastakaan suuresta puolueesta. Toinen näistä henkilöistä on presidentti Reuven Rivlin, joka presidenttinä päättää sen, mille puolueelle annetaan tehtäväksi seuraavan hallituksen muodostaminen.     

”Presidentti Rivlin polveutuu Šklovin rabbi Hillel Rivlinistä, joka oli 1700-luvulla vaikuttaneen ja teoksen Kol HaTorin kirjoittaneen Vilnan gaonin oppilas”, Bar Leib huomautti. Kol HaTor on kirja, jossa kuvataan messiaanisen ajan juutalaista traditiota kaksivaiheisena prosessina, joka alkaa Joosefin huoneen Messiaasta (Moshiach). Kyse on käytännön prosessista, johon sisältyvät Israelin maan rakentaminen ja maanpakolaisten kokoaminen. Daavidin huoneen Messiaaseen yhdistyy ihmeellinen prosessi, joka kulminoituu kolmannen temppelin valmistumiseen ja kuolleiden ylösnousemukseen. 

Siunaa, Jumala, Israelia ja anna kasvosi näkyä sen politiikassakin. 
     

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *