Rony Smolar – Israel-uutisviikko 18.10.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Israelin hallituksen ministerien viime aikoina lisääntyneestä matkailusta eri puolille maapalloa voisi vetää johtopäätöksiä, jotka viittaisivat joihinkin valmisteluihin, ennakointiin tai jopa hermostuneisuuteen, kun lehdistö liittää niihin erilaisia arvailuja tulevasta. Kuten olen usein raporteissani todennut, niin ei vain Israeliin vaan myös koko Lähi-idän yleistilanteeseen vaikuttaa Iranin kasvanut uhmakkuus ja maan tavoite valmistaa ydinase, ja juuri se on saanut israelilaiset poliitikot liikehtimään.

Ydinpommiin tarvittavan uraanin rikastaminen onkin eri tiedustelulähteiden mukaan entistä lähempänä, minkä lisäksi Iran on kehittänyt pommin kuljettamiseen käytettävää ohjusteknologiaansa. Vaikka tämän kehityssuunnan rinnalla Yhdysvallat, Israelin lailla, julistaa, ettei Iranille milloinkaan sallittaisi ydinasetta, ei presidentti Joe Bidenin hallinto kuitenkaan ole asettanut Iranille tiukkaa aikataulua valvontaneuvotteluihin palaamiseksi.

Viime kuukausina on selvästi käynyt ilmi, että Iran pelaa aikaa ja on kiihdyttänyt uraanin rikastamista pommiin tarvittavaan pisteeseen niin, ettei paluuta enää ole. Tätä Israel seuraa hermostuneena ja yrittää saada Yhdysvallat toimimaan julistuksensa mukaisesti. Siksi Israelin ministerit sekä armeijan ja tiedustelupalvelun ylin johto ovat viime aikoina vierailleet amerikkalaisten virkaveljiensä luona, toistaiseksi ilman toivottua tulosta.

Ulkoministeri Yair Lapid kävi viime viikolla lyhyen ajan sisällä toistamiseen Washingtonissa, missä hän jälleen kerran sai kuulla tuttuja vakuutteluja muttei toivottuja toimintasuunnitelmia. Tosin hänen virkaveljensä Anthony Blinken totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa maansa kärsivällisyyden olevan loppumassa, ellei Iran pian palaisi neuvottelupöytään sopimaan maan ydinohjelman uusista valvontaehdoista.

Israel on toistuvasti ilmoittanut, ettei sillä ole enää varaa odottaa, vaan aikoisi toimia sotilaallisesti jopa yksin ja tuo hetki on pian käsillä. Jännityksestä kertoo se, että iranilaisministeri ja vallankumouskaartin entinen komentaja Mohsen Rezzaee on uhannut pitää maan 10.000 juutalaista panttivankeina siltä varalta, että Israel hyökkäisi.

Israelin tiukka asenne ei kuitenkaan ole ymmärrettävissä sotaintona, vaan maa toimii itsesuojeluvaistonsa varassa, kun Iran on toistuvasti rikkonut kansainvälistä ydinvalvontasopimusta ja toistanut hävittävänsä juutalaisvaltion. Mielestäni kansainvälisen yhteisön tulisi ottaa tämän huomioon viimeistään silloin, kun Israel päättäisi toimia ja todennäköisesti joutuisi kansainvälisesti tuomituksi.

Kansainvälisellä yhteisöllä on Iranin hillitsemiseksi ollut vuosia aikaa, mutta YK ei ole nähnyt aiheelliseksi tuomita Irania maailmanjärjestön toisen jäsenmaan uhkaamisesta, jopa hävittämisestä. Siksi mahdollisten seurausten ei tulisi yllättää.

Washingtonin-matkallaan Lapidilla oli myös toinen tiukka viesti liittolaiselleen. Nimittäin Israel ei aikoisi hyväksyä presidentti Bidenin suunnitelmaa avata palestiinalaisia palvelevan Yhdysvaltojen konsulaatin Jerusalemiin. Israelin mielestä konsulaatti kuuluu olla palestiinalaisten hallintopääkaupungissa Ramallahissa eikä Israelin pääkaupungissa. Bidenin hallinnon ei kuitenkaan uskota painostavan asiassa Israelia liikaa, sillä seurauksena voisi olla vaikeuksia Bennettin kapeapohjaiselle hallitukselle eikä Israeliin haluta taas uusia vaaleja.

Iran on myös tällä viikolla esillä, kun pääministeri Bennett matkustaa presidentti Vladimir Putinin vieraaksi Sotchiin. Matka ajoittuu Venäjän ja Israelin uudistettujen diplomaattisuhteiden 30-vuotispäivälle. Neuvostoliitto oli ensimmäinen maa, joka tunnusti juutalaisvaltion 1948, mutta maiden suhteet katkesivat suurvaltapolitiikan myötä, kun NL muuttui Israelin vihollismaiden liittolaiseksi ja aseistajaksi.

Israelille Iranin uhkailussa on kysymys elämästä ja kuolemasta ja sitä Bennett aikoo painottaa isännälleen. Samaa Bennett on viime aikoina painottanut myös muille valtionjohtajille, viimeksi vierailulla käyneelle Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

Israelin hermostuneisuutta lisää myös tieto, että Lähi-idän merkittävin arabimaa Saudi Arabia on viime aikoina lämmitellyt suhteitaan Iraniin. Vielä jokin aika sitten maat nähtiin toistensa vihollisina, kun Iranin uskottiin kaksi vuotta sitten olleen Saudi Arabian öljykentille ammutun ohjusiskun takana. Sen lisäksi Iran tukee avoimesti Jemenin sisällissodan Huthi-kapinallisia, jotka välillä iskevät myös naapurin Saudien puolelle.

Yhdysvaltojen liittolaisena Saudi Arabian politiikan muutos ei oikein istu Lähi-idän rauhoittamispyrkimyksiin, kun vielä vuosi sitten maan uskottiin seuraavan naapureitaan Arabiemiraatteja ja Bahrainia kohti rauhaa Israelin kanssa. Mutta Yhdysvalloilla uskotaan olevan asiassa vielä sanansa sanottavana.

Israelin ministerien matkailun uudeksi kohteeksi näyttää tulleen Emiraattien Dubai, minne kuusi ministeriä on viimeisen kahden viikon suunnannut virkamatkansa. Pääkohteena on siellä juuri avattu maailmannäyttely Expo 2020 mutta myös on käyty eri ministeriöiden välisiä neuvottelua, mikä naapurin Iranin harmiksi näyttää lujittavan Israelin läsnäoloa Persianlahdella.

Iran joutuu toteaman Israelin läsnäolon myös pohjoisella rajallaan, missä jännitys on kasvanut naapurin Azerbaidzanin kanssa. Nimittäin Israel on Iranin harmiksi viime vuosina lisännyt suhteitaan Kaukasuksen alueen valtioihin, ja myynyt sinne mm aseita sekä maatalouden tekniikkaa. Israelin uskotaan pitävän siellä myös tiedusteluun käytettäviä tukikohtia tarkkailemaan Irania.

Israelin ongelmana ei pelkästään ole alueen arabi- ja muslimivaltiot, kun se suurvaltasuhteissaan on joutunut keskelle ”myrskyävää merta”. Sellaiseksi Israelin asemaa voi kuvata, kun se Yhdysvaltojen lähimpänä liittolaisena yrittää luovia ystäviensä Kiinan ja Venäjän nostattamassa aallokossa.

Tunnettua on Israelin hyvät suhteet Venäjään, jotka ainakin osaksi johtuvat Israelissa asuvasta suuresta Neuvostoliittolähtöisestä ja venäjää äidinkielenään puhuvasta väestöstä sekä sen mukana tulleesta kulttuurista. Myös Israelin viimeisimmät pääministerit Benjamin Netanjahu ja Naftali Bennett ovat tiedostaneet yhteydenpidon tärkeyttä presidentti Vladimir Putinin kanssa. Onhan Venäjä merkittävä tekijä Israelin naapurissa Syyriassa, missä sisällissodan laineet ovat välillä lyöneet myös Israelin puolelle. Noiden henkilökohtaisten suhteiden ansiosta Israel on venäläisten estämättä voinut iskeä Syyrian maaperällä oleviin iranilaisasemiin. Venäjä nähdään läsnäolollaan myös hillitsevän Turkin sekä Iranin valtapyrkimyksiä Lähi-idässä.

Israelin Venäjä-suhteiden takia Yhdysvallat ei enää vuosiin ole kyseenalaistanut venäläisjoukkojen läsnäoloa Lähi-idässä, missä sillä itsellään on useita liittolaisia sekä paljon etuja valvottavanaan.

Kiina on uusi esiintyjä Lähi-idän näyttämöllä erityisesti sen jälkeen, kun maa vuonna 1992 solmi diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Siitä lähtien maiden yhteistyö on eri aloilla muuttunut hyvin läheiseksi, mikä Kiinan kansainvälisen aseman vahvistuttua on viime aikoina saanut Yhdysvallat kavahtamaan. Taustalla on Kiinan lisääntyneet sijoitukset Israelissa, mikä samalla on lisännyt kiinalaisten läsnäoloa aikaisemmin amerikkalaisena etuvartiona nähdyllä alueella.

Ulkoministeri Blinken on huomauttanut Israelia kilpailijana näkemänsä Kiinan kasvaneista sijoituksista Israelin infrastruktuuriin, kuten satamiin sekä korkean teknologian yrityksiin.

Amerikkalaisten arvostelun kohteena on erityisesti Haifan sataman laajennusosan siirtyminen kiinalaiseen omistukseen, sillä satamaa käyttävät myös Välimerellä seilaavan Yhdysvaltain kuudennen laivaston alukset. Amerikkalaisia huolestuttaa myös se, että Kiinan valtio-omisteiset yritykset olivat yli vuosikymmenen ajan hankkineet osakkuuksia Israelin korkean teknologian yhtiöissä ennen kuin Israel painostuksen alla muutti lakeja ja pelisääntöjä. Monilla näillä yhtiöillä on yhteyksiä Yhdysvaltain kanssa yhteistyötä tekevään Israelin puolustusteollisuuteen.

Mutta huolestuttavien uutisten lomassa Israel saattoi viime viikolla hetkellisesti nauttia myös hyvästä uutisesta, kun israelilais-amerikkalaiselle professori Joshua Angristille myönnettiin tämänvuotinen taloustieteen Nobel-palkinto yhdessä kahden muun tutkijan kanssa. Professori Angrist työskenteli 1990-luvulla Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa ennen siirtymistään Yhdysvaltoihin.

Vaihtelevissa olosuhteissa huonona uutisena ei myöskään voi pitää sitä, että tilanteen säilyttyä Gazan rajalla rauhallisena Israel on aikeissa myöntää gazalaisille lisää työlupia helpottamaan ahtaan rannikkokaistan ahdinkoa. Lupa-asiat kuuluvat puolustusministeri Benny Gantzille, jonka tiedetään puoltavan lupien korottamista 7.000:sta koronapandemiaa edeltäneeseen 10.000:een. Tämä todennäköisesti tyydyttää myös Gazaa hallitsevaa Hamasin johtoa, joka nyt on halunnut pitää raja-alue rauhallisena.

Myönteisiä uutisia kantautuu myös etäältä, kun Yhdysvaltojen jälkeen jakamattoman Jerusalemin Israelin pääkaupunkina tunnustanut Väli-Amerikan valtio Guatemala on kaupungeissaan nimennyt katuja Israelin pääkaupungin mukaan. Juuri viime viikolla uuden nimensä sai järjestyksessä 27. guatemalalaiskatu, jonka Israelin siellä oleva suurlähettiläs yhdessä paikallisen kaupunginjohtajan kanssa kävi vihkimässä.

Guatemala oli Yhdysvaltojen jälkeen toinen valtio, joka siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin.

Erästä uutisotsikkoa jouduin viime viikolla lukemaan oikein kahdesti: ”Palestiinalaiset ompelevat uniformut Israelin armeijalle!” Ihanko totta, mietin? Tarkemmin luettuani kävi ilmi, että eräs uniformujen tarjouskilpailuun osallistunut israelilaisyritys toimii Jordanjoen länsirannalla ja käyttää siellä palestiinalaista naistyövoimaa. Siis, ompelukoneet eivät sittenkään muodosta turvallisuushuolta!

Ja lopuksi: Israelilainen kirurgiryhmä on onnistunut irrottamaan kaksi päästään kiinni kasvanutta vuoden ikäistä kaksosta toisistaan. Leikkaus oli harvinainen, sillä tällaisia onnistuneita leikkauksia on maailmalla suoritettu vain parisen kymmentä ja tämä oli ensimmäinen Israelissa.

Kaksitoista tuntia kestänyt monivaiheinen leikkaus suoritettiin Soroka-nimisessä sairaalassa Beersebassa, missä kirurgiryhmää avusti kymmeniä muita hoitoalan henkilöä. Samanaikaisesti työskennelleet kaksi leikkausryhmää käyttivät kirurgian huipputeknologiaa sekä kolmiulotteista tietokonegrafiikkaa.

Kaksostytöt ovat toipumisvaiheessa olleet tarkassa valvonnassa ja läpikäyneet lukuisia kokeita.

Sairaalan johtava lääkäri, professori Shlomo Kodesh sanoo olevansa luottavainen pienokaisten toipumisesta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR